Light Tube (Işık Tüpü) ile Doğal Aydınlatma

Güneş enerjisi elektrik, ısı ve sıcak su üretiminin yanı sıra aydınlatma amacıyla da kullanılabilmektedir. Light Tube, ışık tüpü olarak bilinen sistem sayesinde bina içi aydınlatma güneş ışınlarıyla sağlanabilmektedir.

Işık tüpü, güneş ışınlarını her açıdan toplayabilen akrilik kubbe şeklinde bir yapı, yansıtıcı ışıma tüpleri ve ışınları iç ortama dağıtan bir difüzörden oluşmaktadır.

Light Tube (Işık Tüpü) ile Doğal Aydınlatmanın Faydaları

  • Enerji Tasarrufu ile Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilirlik Sağlar.

  • Soğuk Aydınlatma ile Soğutma Yüklerini Düşürür.

  • Karbon Emisyonunu Engeller Çevreyi Korumaya Destek Olur.

  • Ofislerde Çalışan Personelin Performansını Artırır.

  • Okullarda, Öğrencilerin Başarı Oranını Artırır.

  • Alışveriş Sektöründe Satış Oranlarında Artış Sağlar.

  • Sanayide ve Endüstriyel Tesislerde Kalite Artışı Sağlar.

  • İnsanlar Üzerinde Olumlu Psikolojik Etkiler Yaratır.

Nasıl Çalışır?

Güneş tüpü, binaların çatılarına güneş alan bölgelere yerleştirilir. Sistem gün içinde farklı açılardan gelen güneş ışınlarını özel akrilik kubbe toplayıcısı ile toplar ve toplanan bu ışınlar da yansıtıcı tüp içerisine iletilmiş olur. Yansıtıcı tüp içerisinde de güneş ışınları belirli sayıda yansıma ve ışıma yaparak difüzöre ulaşır. Difüzöre gelen ışınlarda iç ortam aydınlatmasını sağlamış olur. Sistemin genel çalışma prensibi bu şekildedir. Ayrıca Işık Tüpünün içine yerleştirilebilen solar aydınlatma sistemi ile güneş ışığının olmadığı saatlerde de aydınlatma sistemi kullanılabilir.

Light Tube (ışık tüpleri) özellikle gün ışığının çok fazla giremediği fabrika, alışveriş merkezleri, ofis, okul, imalathane gibi yapılarda kullanımı yaygınlaşmaya başlayan bir üründür. Özellikle de gündüz aydınlatma ihtiyacı olan işletmeler ve sanayi tesisleri için oldukça kazançlı olduğu için tercih edilmektedir.

Alışveriş merkezleri, fabrika, ofis, okul gibi günün her saati aydınlatma talebi olan yerlerde bu sistemin kullanılması işletmenin elektrik faturasının düşürülmesine katkı sağlamasıyla birlikte, ciddi oranda karbon emisyonunu engelleme potansiyeline sahiptir. Standart bir ışık tüpü sistemi günde 8 saat çalışırsa yılda 800 kg karbon emisyonunu engelleyebilmektedir.

Bir adet ışık tüpü güneşli havalarda 400W ile 600W arasında bir florasan lamba kadar aydınlatma yapabilmektedir.